Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować jej ilość. Polecam!!
Paella z kurczakiem i
włoskim salami
-
2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano)
- 1 ostra papryczka
- 1/3 papryki
- 2 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka cebuli dymki
- sok z 1 limonki
- oliwa z oliwek
- około 10-12 oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy lub ½ łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i
przyprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i ziołami. Odstawiamy do lodówki
na 20 minut. Salami i paprykę kroimy w kosteczkę. Papryczkę ostrą i dymkę i
czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki.
Ryż przygotowujemy zgodnie
z przepisem na opakowaniu.
Kurczaka smażymy na oliwie
do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodajemy salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty.
Ugotowany ryż przekładamy
do garnka, dodajemy łyżeczkę oliwy oraz kurkumę i chwile podgrzewamy, cały czas
mieszając aby ryż się nie przypalił. Dorzucamy podsmażone składniki, oraz
doprawiamy wszystko sokiem z limonki.
wygląda super! :O
OdpowiedzUsuń