Zapiekanka meksykańska
-
200 g makaronu
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 6-7 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 2/3 puszki kukurydzy
- mała puszka czerwonej fasoli
-
1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu worhestershire
- około 200g żółtego sera
- pieprz, papryka słodka i ostra
- 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
- oliwa
Przygotowanie:
Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i
delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży
przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem.
Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę
pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy
odsączoną fasolę i kukurydzę.
Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się
skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy
około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy,
doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos
odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to
istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al. dente.
Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą,
następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w
ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem.
Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut.
bardzo lubie takie zapiekanki:) pycha:)
OdpowiedzUsuńja nie mialam miesa wieprzowego wiec uzylam boczku (prod. H.Kania) i wyszlo przepyszne
OdpowiedzUsuń