Z uwagi, że koniec sezonu grillowego zbliża się wielkimi krokami chciałam zaproponować coś na jego zakończenie. Nieco inna, przywołująca myślą wakacje, wersji szaszłyka.
Jak da mnie jest to super alternatywa, dla tego tradycyjnego. Wersja bardziej orientalna, można by rzec Hawajska. Połączenie mięsa i ananasa bardzo lubię, jeśli również jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku.
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- około 7 plastrów ananasa z puszki
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty
łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum
30 minut do lodówki.
Plastry ananasa kroimy na 4 części.Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso i przekładamy ananasem.
Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut.
bardzo lubię kurczaka z ananasem:) pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła... :)
OdpowiedzUsuńo matko *.* jak smacznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na ekspresowe ciasto! :)
Właśnie szukałam przepisu na jakieś fajne szaszłyki i... znalazłam:)
OdpowiedzUsuń