niedziela, 18 sierpnia 2013

Sernik limonkowy na mleku skondensowanym

Bardzo smaczny, orzeźwiający i puszysty  sernik. Do przygotowania w kilka minut.  Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam.

Sernik limonkowy na mleku skondensowanym
 




 
Składniki:
  • 500 g twarogu mielonego
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 350 ml mleka skondensowanego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu limonkowego (opcjonalnie)
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z jednej limonki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Umieszczamy w misce wszystkie składniki, z wyjątkiem białek, cukru pudru i skórki z limonki, miksujemy przez około minuty, tylko do połączenia się składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.  Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin

 


 


5 komentarzy:

  1. Super pomysł na sernik :) Jestem fanką tego ciasta, więc taka jego wariacja na pewno by podbiła moje serce i kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co trzeba dodać do ubitych białek, żeby były takie pięknie różowiutkie :) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń