niedziela, 8 września 2013

Paella z kurczakiem i włoskim salami

Dziś inspiracja włosko-hiszpańska. Paella kojarzy mi się przede wszystkim z daniem z owoców morza. Tak naprawdę jest jednak bardzo wiele jej wersji, a wspólnym mianownikiem jest ryż przyprawiony szafranem. Oryginalnie ryż przyrządzany jest w taki sam sposób jak ten do risotto, jednak ja z braku czasu ugotowałam go normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać przy hiszpańskich smakach można ją zastąpić chorizo.
Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować jej ilość. Polecam!!



Paella z kurczakiem i włoskim salami
 
 
 


Składniki:
  • 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano)
  • 1 ostra papryczka
  • 1/3 papryki
  • 2 garści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  pęczka cebuli dymki
  • sok z 1 limonki
  • oliwa z oliwek
  • około 10-12 oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy lub ½ łyżeczki szafranu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Salami i paprykę kroimy w kosteczkę. Papryczkę ostrą i dymkę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki.
Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni.
Do przesmażonego kurczaka dodajemy salami, ostrą papryczkę, czosnek, paprykę i cebulę. Smażymy około 5 minut, mieszając wszystko co jakiś czas. Na koniec dodajemy oliwki i smażymy jeszcze 2 minuty.

Ugotowany ryż przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę oliwy oraz kurkumę i chwile podgrzewamy, cały czas mieszając aby ryż się nie przypalił. Dorzucamy podsmażone składniki, oraz doprawiamy wszystko sokiem z limonki.


 
 


 

 

1 komentarz: