Prosty i szybki sernik dla miłośników kawy.
Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z
owocową górą komponuje się idealnie i stanowi ciekawe połączenie. Polecam!!
Sernik cappuccino z frużeliną
jagodową
Składniki:
Spód:
- około 400 g ciastek digestive w czekoladzie
- 50 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 200 ml śmietany 30 %
- ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
Frużelina:
- 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze.
Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy dokładnie z masłem i kawą, wykładamy nimi dokładnie dno
blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do misy
miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, śmietanę, kawę, aromat
i cukry. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując.
Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 70 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na
kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku,
do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się
rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy.
Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko
zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie
możecie dodać jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe owoce przekładamy na wierzch sernika.
Wspaniałe ciasto które w moim domu wyparło tort .
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ale roboty dużo . MOGĘ JEŚĆ CODZIENNIE .
OdpowiedzUsuń