Moje ulubione żeberka w
naprawdę pysznej glazurze. Połączenie znanej już zalewy z dodatkiem coli z
azjatycką nutą. Bardzo aromatyczne,
kruche i rozpływają się w ustach.
Do tego marchewka z dodatkiem
masła orzechowego-zaskakujące ale przepyszne połączenie.
Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3/4 szklanki coca – coli
- 3 łyżki keczupu pikantnego
- 3 łyżki sosu teryaki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- ½ łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- oliwa
- 4-5 średnich marchewek
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
Składniki marynaty
mieszamy. Żeberka dokładnie myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu.
Przekładamy do dużej miski i nacieramy dokładnie składnikami marynaty.
Odstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
W
rondelku podgrzewamy sos teryaki,
miód, ocet ryżowy, ciemny sos sojowy,
jasny sos sojowy i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas
do uzyskania sosu o konsystencji syropu. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia.
Mieszamy ze sobą
coca-colę, keczup i przygotowany syrop.
Zalewamy sosem żeberka
i wstawiam do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach po przykryciem około
60 minut.
Potem na 20 minut
odkrywam pokrywkę od naczynia aby się zarumieniły. Co jakiś czas podlewamy
mięsko sosem i odwracamy na drugą stronę, aby zarumieniło się równomiernie.
W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy marchewkę.
Marchewkę obieramy , kroimy w plastry o
grubości około pół centymetra. W miseczce mieszamy przyprawy z masłem
orzechowym, miodem i oliwą. Do miski
przekładamy marchewkę i dokładnie obtaczamy
ją w mieszance.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia i pieczemy razem z mięsem przez około 45 minut.
Ze względu na wysoką temperaturę w
piekarniku po około 30 minutach pieczenia marchew nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej aby się nie
spaliła.
Pyszne ale pracochłonne .
OdpowiedzUsuń