Sajgonki zazwyczaj kojarzą nam się z pyszną ale bardzo
ciężką tłustą potrawą. Ja natomiast postanowiłam odejść od tradycyjnego
smażenia na głębokim tłuszczu i upiekłam swoje w piekarniku.
Tak przygotowane sajgonki są zdecydowanie lżejsze i
mniej kaloryczne.
Nie odbiegają według mnie smakiem od tych smażonych,
są nieco mniej chrupiące ale nam to w zupełności nie przeszkadzało.
Polecam!!
Sajgonki pieczone w piekarniku
Składniki na około 13-15 sztuk:
- 1 mała marchewka
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca)
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 cebulka dymka (zielona część)
- 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy)
- 5 suszonych grzybów mun
- 1 jajko
- 50 g pędów bambusa
- 1/6 główki kapusty pekińskiej
Sos:
- 4 łyżki sosu teryaki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/5 szklanki wody
Dodatkowo:
- 2 opakowania papieru ryżowego
Przygotowanie:
Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Gdy zmiękną kroimy w drobną kosteczkę. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki.
Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę. Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę
drobno siekamy.
Imbir siekamy bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy
sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy
marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun,
kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie
składniki.
Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę
przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Pojedyncze placki papieru ryżowego nawilżamy wodą i kładziemy na desce, czekamy chwilę aż
zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy dość ciasno.
Sajgonki zawijamy w ten sam sposób co krokiety.
Dzięki temu nie będą się rozwijały podczas smażenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papier do
pieczenie smarujemy olejem i przekładamy na blachę do pieczenia. Sajgonki
pieczemy na papierze przez około 15-20 minut.
Przygotowujemy sos.
bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuń