piątek, 25 stycznia 2013

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Muffinki to ostatnio mój ulubiony rodzaj wypieków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne. Odpowiednio udekorowane mogą zastąpić nawet tort urodzinowy.
Ostatnio na stronie http://wypiekarnia.pl/ zamówiłam sporo świetnych akcesoriów do zdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek.  

Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu na przepyszne czekoladowo-pomarańczowe muffinki.

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe
 
 




Składniki na 12 muffinek :

Składniki suche:
·         300 g mąki

·         2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         5 łyżek kakao

·         180 g cukru dark muscovado

Składniki mokre:
·         200 ml coca-coli

·         3 jajka

·         100 ml oleju

·         2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki

·         skórka z połowy pomarańczy

Dodatkowo:
·         Lukier

·         Skórka pomarańczowa

·         Marmolada pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa.


Przygotowanie:


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyć wszystko składniki. Nie mieszać zbyt długo.

Przygotować formę do pieczenia. Można wyłożyć ją papilotkami.

Przygotowaną masę przelać do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Następnie nakładamy marmoladę pomarańczową. Zalewamy resztą ciasta.

 Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy kandyzowana skórka pomarańczowa.



środa, 23 stycznia 2013

Nuggetsy z kurczaka


Nuggetsy z kurczaka to super pomysł na szybki obiad. Dzieci będą szczególnie zachwycone. 
Ja osobiście przygotowuję je w piekarniku. Jest to w Moim odczuciu zdrowsza wersja od tych smażonych na oleju. Szczerze mówiąc przygotowane w ten sposób kurczaczki są o wiele lepsze, bardziej chrupiące.  Pierś z kurczaka możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Przyprawić i włożyć do lodówki. Na drugi dzień zostanie nam tylko panierowanie i upieczenie. Idealnie nadają się również na imprezę czy przyjęcie dla dzieci. Polecam!!

Nuggetsy z kurczaka






Chrupiące kurczaczki 

Składniki:
·        dwie duże piersi z kurczaka

·        150 ml jogurtu naturalnego

·        150g krakersów

·        czosnek granulowany

·        sól, pieprz

·        przyprawa gyros

·        zioła prowansalskie

Panierka:

Wersja I:
·        ½ paczki krakersów
 
Wersja II:
·        3 łyżki bułki tartej

·        6 łyżek sezamu

Dip:

Wersja I:
·        5 łyżek majonezu

·        2,5 łyżki keczupu

·        1 łyżeczka octu winnego

·        pieprz

Wersja II:
·        4 łyżki jogurtu naturalnego

·        2 łyżki majonezu

·        łyżeczka soku z cytryny

·        sól, pieprz

·        2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy i zalewamy jogurtem i mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, można oczywiście zostawić go na całą noc.

Krakersy dokładnie kruszymy. Najlepiej włożyć je do worka i potraktować tłuczkiem.
Bułkę tartą mieszamy w misce z sezamem.

Obtaczamy  kurczaka w panierkach. Połowę  wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy dipy. 
Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem.
Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem według uznania.

Podajemy z dipami.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Cinnabon rolls

Moja fascynacja tymi cynamonowymi babeczkami rozpoczęła się w USA. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam (a raczej poczułam) je w centrum handlowym nie mogłam się oprzeć. Osoby które mieszkają na Śląsku i odwiedzają SSC wiedzą co mam na myśli. Obok tego zapachu nie da się przejść obojętnieJ

Długo czekałam na pojawienie się amerykańskiej sieciówki w Polsce. Ku mojej radości pierwszy punkt powstał w Katowicach. Oczywiście już pierwszego dnia udałam się po długo wyczekiwaną babeczkę …Tego smaku się nie zapomina!

Wracając do przepisu. Nie wiem tak naprawdę czemu nie zdecydowałam się upiec babeczek wcześniej, kiedy nie było ich jeszcze w Polsce. Dopiero ostatnio myśl taka zaświtała mi w głowieJ Po dokładnym researchu różnych przepisów zabrałam się za pieczenie.

Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału.

Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne.


Cinnabon rolls 

 





Składniki:


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 45 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Nadzienie:
  • 3  łyżki cynamonu
  • 50 g bardzo miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru dark muscavado
Polewa:
  • 1 opakowanie serka śmietankowego  Philadlphia (użyłam Light)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5  łyżki roztopionego masła
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Syrop karmelowy:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 150g orzechów włoskich

Przygotowanie:


Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły.

Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól.

Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło.
W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże.

Wyrabiamy  ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, nie kleić się. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ma  podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Cukier mieszam z cynamonem. Masło chwile ucieramy w misce aby stało się łatwiejsze do rozsmarowania.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.
Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta.
Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach.
Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy karmelowy sos.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód,  mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu.

Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę.
Babeczki przekładamy do formy.Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około 35-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Serek miksujemy z masłem, cukrem. Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz aromat. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Gotowe, jeszcze ciepłe bułeczki wyjmujemy z formy, odwracając ja na drugą stronę aby sos karmelowy znalazł się na wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą.  

 
Moje uwagi:

Jeśli chodzi o sos karmelowy, to można również babeczki upiec bez niego. W tym momencie po prostu pieczemy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu dekorujemy polewą z serka.

Sos zdecydowanie dodaje im słodkości no i oczywiście kaloryczności. Dzięki niemu są również bardziej wilgotne. Obie wersję babeczek są przepyszne także wybór należy do wasJ

sobota, 19 stycznia 2013

Tagliatelle Carbonara

Carbonarę ugotowałam pierwszy raz jakieś 3 miesiące temu. Nad zrobieniem go zastanawiałam się dość długo, gdyż miałam obiekcje co do sosu śmietanowego. Wydawało mi się, że to jakoś nie mój smak… no ale jak się okazało, byłam w błędzie. Teraz to nasze ulubiony makaron. Przebija smakiem nawet tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, które uwielbia chyba każdy. Jedynym problemem jest to, że zawsze wychodzi mi go za mało. Chyba muszę zwiększyć proporcje ponieważ mój M. odchodzi od stołu zwykle nie w pełni usatysfakcjonowany.


W moim odczuciu porcja jest jednak w sam raz. Mój minus to zdecydowanie kaloryczność. No ale Carbonarę trzeba koniecznie spróbować!



Tagliatelle Carbonara
 




Składniki na 2 porcje:
 
·       250-300 g makaronu
·       200 g chudego wędzonego boczku
·       80 g szynki surowej np. szwardzwladzkiej (opcjonalnie)
·       2 jajka
·       ½ cebuli czerwonej
·       150 ml śmietany 18%
·       50 g parmezanu
·       2 ząbki czosnku
·       zioła prowansalskie
·       oliwa
·       świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz drobo posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Boczek również usmażyć. Ma być chrupiący.  

Jajka roztrzepać. Połączyć je ze śmietaną, połową parmezanu oraz ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu (al dente).
Następnie odcedzić bardzo dokładnie i przełożyć z powrotem do garnka. Nie zalewać makaronu zimną wodą, ponieważ ma pozostać gorący.
Do makaronu dodać przygotowany boczek oraz cebulę. Wymieszać dokładnie. Na końcu dodać sos, mieszać (cały czas podgrzewając na minimalnym ogniu) wszystko, do momentu aż sos zgęstnieje i składniki się dobrze połączą (około pół minuty).
Uwaga! Należy uważać aby sosu nie zagotować, bo może się zważyć.
Posypujemy resztą parmezanu.



 
 

czwartek, 17 stycznia 2013

Kurczak w sosie Teryiaki

Soczysty, aromatyczny kurczak. Kolejne danie kuchni azjatyckiej. Danie oczywiście bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam.
Polecam!!

Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska”




Kurczak w sosie Teryiaki
 
 
 


Składniki:

·         2 piersi z kurczaka

·         1/4 korzenia imbiru

·         1/2 cebulki dymki (zielonej części)

·         1/2 papryczki chili

·         oleju

·         oleju
Marynata:

·         1 łyżka oleju sezamowego

·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego

·         1 łyżki sosu sojowego jasnego

·         1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Sos:

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1/2 limonki

·         skórka z połowy limonki

·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego

·         1 łyżki sosu sojowego jasnego

·         2 łyżki sosu teriyaki

·         kieliszek białej wódki

·         łyżka octu ryżowego

·         2 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki.

W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.

 Gotujemy ryż.

Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę.  Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą.
 
Do kurczaka dodajemy sos i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje i oblepi mięso.

Zdejmujemy z ognia. Nakładamy kurczaka na talerz. Posypujemy dymka i sezamem.

 
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food