Makaron
smażony z jajkiem po chińsku
Składniki:
- 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- ½ marchewki
- ½ papryki
- ½ papryczki chilli
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sok z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą
5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Marchew, papryczkę, imbir, czosnek i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę.
W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy
kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy
je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.
Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły.
Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Podajemy od razu.
Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły.
Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Podajemy od razu.
Przekonałaś mnie do spróbowania czegoś innego niż makaron z serem . Dziękuję i polecę innym .
OdpowiedzUsuńA na ile osób te składniki?
OdpowiedzUsuń2-3 osoby:)
Usuń