poniedziałek, 24 marca 2014

Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej

Kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych chyba znają wszyscy. Jest to doskonałe trik, kiedy chcemy we własnym domu odtworzyć przysmaki rodem z restauracji KFC. Ja panierkę najbardziej uwielbiam na skrzydełkach z kurczaka, dlatego w przepisie użyłam właśnie tej części kury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis.

Chrupiące skrzydełka z kurczaka w glazurze pomarańczowej



Składniki:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła
Glazura:
  • soku z 1,5 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy, chodzi o to, aby nie rozgnieść ich całkowicie, część z nich powinna być w większych kawałkach. Rozgniecione płatki mieszamy z mąką. Kurczaka obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w płatkach z mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 65 minut.

W tym czasie przygotowujemy glazurę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy. Kiedy glazura się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 3 minuty, co chwilę mieszając aby się nie przypaliła.

Masło rozpuszczamy w rondelku.

Po upływie 65 minut polewamy kurczaka roztopionym masłem i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy kurczaka glazurą i pieczemy jeszcze 15 minut. Pilnujcie aby glazura się nie przypaliła, ja się troszkę zagapiłam i niestety nie udało mi się uniknąć przypaleń:) 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Kuchnia Ameryki Północnej

2 komentarze: