Chrupiące skrzydełka z kurczaka w
glazurze pomarańczowej
Składniki:
- 12 skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 duże jajko
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- sól i pieprz
- 4 łyżki masła
- soku z 1,5 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka z ½ pomarańczy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Skrzydełka przyprawiamy i wkładamy do lodówki na co
najmniej 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy, chodzi o to, aby nie
rozgnieść ich całkowicie, część z nich powinna być w większych kawałkach. Rozgniecione
płatki mieszamy z mąką. Kurczaka obtaczamy dokładnie w jajku, a następnie w płatkach
z mąką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 65 minut.
W tym czasie przygotowujemy glazurę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podgrzewamy. Kiedy
glazura się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 3 minuty, co
chwilę mieszając aby się nie przypaliła.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Po upływie 65 minut polewamy kurczaka roztopionym masłem
i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upływie 15 minut polewamy kurczaka glazurą i
pieczemy jeszcze 15 minut. Pilnujcie aby glazura się nie przypaliła, ja się troszkę zagapiłam i niestety nie udało mi się uniknąć przypaleń:)
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com