Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 g wiórek kokosowych
- 80 g masła
- około 2 szklanki wiśni bez pestek
Kruszonka:
- 100 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 20 g płatków migdałowych
- 20 g mąki krupczatki
- 20 g mąki migdałowej
- 70 g roztopionego masła
- 50 g cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Jajka
ubijamy z cukrem na białą pianę. Dodajemy wanilię i mleko.
Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do
pieczenia.
Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały
czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy.
Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch
posypujemy wiśniami, a następnie kruszonką.
Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Uwielbiam wiśnie, a te wydanie jest świetne, kruszonka musi być pycha
OdpowiedzUsuń