wtorek, 18 marca 2014

Kofta kebab z bułką pita

Kofty to po prostu mielone mięso na szaszłykach przyprawione w orientalnym stylu. Zazwyczaj używa się do ich wykonania mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku.

Kofta kebab z bułką pita




Składniki:
  • 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka posiekanej mięty  
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz cytrynowy
Dodatki:
  • oliwa z oliwek
  • chlebki pita
  • ulubiony mix sałat 
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
Sos:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy czosnek, oliwę i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni. Wkładamy do lodówki n co najmniej godzinę.

Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami.  

Składniki sosu mieszamy ze sobą.

Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty.

Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej najpierw posmarować je lekko wodą lub oliwą aby zbytnio się nie spiekły.

Do kieszeni chlebków wkładamy mięso i warzywa. Polewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz