Składniki:
- 400 g zmielonej wołowiny lub
jagnięciny/baraniny
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok i skórka otarta z połowy limonki
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy
Dodatki:
- oliwa z oliwek
- chlebki pita
- ulubiony mix sałat
- pomidor
- zielony ogórek
- szczypiorek
- czerwona cebula
Sos:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w bardzo drobna
kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso doprawiamy wszystkimi
przyprawami, dodajemy czosnek, oliwę i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy,
najlepiej za pomocą dłoni. Wkładamy do lodówki n co najmniej godzinę.
Pomidora i ogórka kroimy w kostkę,
szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi
warzywami.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do
szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z
oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty.
Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku, najlepiej
najpierw posmarować je lekko wodą lub oliwą aby zbytnio się nie spiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz