Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem
kawowym
Składniki (około 12 cupcake'ów):
-
3/4 szklanki mąki
- 6 łyżek kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
-
1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżeczki żelatyny do wypieków
-
250 g serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni.
W dużej misce wymieszamy suche składniki: mąkę, kakao,
cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugim naczyniu wymieszać jajko, wodę, maślankę, olej
i ekstrakt waniliowy. Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do
połączenia się składników.
Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20
minut, do tzw. suchego patyczka.
W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie.
Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30
minut.
Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli
używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem i nadzienie
gotowe.
Maliny mrożone najpierw musicie rozmrozić, aby pozbyć się
nadmiaru wody. Drugi sposób wymaga podgrzania ich. Zamrożone maliny przekładamy
do rondelka, dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, do momentu, aż się rozpadną.
Co chwilę mieszamy. Jeśli nadmiar wody nie odparuje całkowicie po prostu ją
odlejcie. Maliny odstawiamy aby przestygły. Następnie dodajemy żelatynę i
mieszamy.
Upieczone babeczki studzimy. W wystudzonych babeczkach
za pomocą wykrawacza lub np. zakrętki robimy otwór na nadzienie.
Napełniamy otwory malinami. Wydrążoną wcześniej częścią
ciasta zakrywamy dziurki.
Wyglądają zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń