Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 80 g szynki dojrzewającej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- niecałe pół główki sałaty lodowej
- około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej)
- 50 g suszonej żurawiny
- około 10 pomidorów koktajlowych
- ½ zielonej części dymki
-
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami
prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180
stopni.
Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10
minut.
Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy.Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy. Składniki sosu łączymy ze sobą.
Sałatę, pomidory, kurczaka, szynkę, dymkę oraz ser przekładamy
do miski. Plastry sera możecie również po upieczeniu pokroić w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz