Curry z kurczaka z warzywami
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
- 1 mała papryka
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona cebula
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- 2 garści zielonej fasolki
- ½ cukinii lub bakłażana
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać)
- łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
- oliwa z oliwek do smażenia
-
sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego
- łyżka startego korzenia imbiru
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie
przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką
przypraw. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w
kosteczkę.
Podsmażamy
na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy
wszystkie warzywa i smażymy chwilę.
Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą
marynaty, aż się zarumieni.
Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz
przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę
curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę
zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy
dodać do niego odrobinę mąki.
W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na
opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz