Zapraszam
wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania J
Składniki:
-
oliwa z oliwek
- 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 80 g czerwonej lub białej fasoli
- puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1/2 papryczki chili
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki
- 50 ml jogurtu naturalnego
- ½ zielonej części cebuli dymki
- 30 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek
siekamy bardzo drobno.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę,
papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy
pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem,
cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami
z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy około 5
minut na małym ogniu, następnie odkrywamy pokrywkę aby sos się
zredukował i gotujemy jeszcze 15 minut.
wygląda smacznie:) ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń