środa, 12 marca 2014

Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili)

Jestem fanką nietypowych połączeń, szczególnie do gustu przypadł mi dodatek czekolady do dań z mięsem. Kiedy trafiłam przypadkiem na ten przepis w sieci musiałam go wypróbować. Jest to świetne danie jedno-garnkowe, najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy smaki się „przegryzą”.

Zapraszam wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania J

Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili)




Składniki:
  • oliwa z oliwek
  • 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 80 g czerwonej lub białej fasoli
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • ½ zielonej części cebuli dymki
  • 30 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno.

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy  około 5  minut na małym ogniu, następnie odkrywamy pokrywkę aby sos się zredukował i gotujemy jeszcze 15 minut.

Dymkę siekamy, czekoladę ścieramy na tarce. Połowę czekolady dodajemy do sosu razem z kolendrą i dymką. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minut. Podajemy z kleksem z jogurtu posypanym wiórkami czekolady .


1 komentarz: