Składniki:
-
6 ananasów w krążkach z puszki
- 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek
- 16 wiśni z kompotu lub mrożonych
- 350 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 100 ml mleka
- 150 g miękkiego masła+2 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, papier
smarujemy odrobiną masła.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła,
dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i
smażymy go na złoty kolor.
Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło
pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po
jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy
po 2 wisienki. Masę wylewamy na ananasy.
Ciasto
pieczemy około 50-55 minut.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń