Składniki na babeczki (około 12 sztuk):
-
3 jajka
- 1 żółtko
- 75 g cukru
- kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej
- 150 g białej czekolady
- 50g masła
- 100 ml maślanki lub jogurtu
- 120 g mąki pszennej
- 60g mąki migdałowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 3 łyżki marmolady różanej
-
250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej)
- marmolada różana
Przygotowanie:
Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną
ubijamy na gęstą, jasną pianę. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy
woda się zagotuje obniżamy palnik do minimum. Mieszamy co jakiś czas, do
momentu, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej
pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko
mieszamy.
Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną
czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera.
Maślankę łączymy z marmoladą różana.
Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami
na zmianę suche składniki i jogurt.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości.
Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do
połowy, następnie nakładamy po łyżeczce marmolady. Nadzienie zakrywamy
pozostałym ciastem.
Pieczemy około 16-18 minut w 180 stopniach
do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek
mascarpone ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić w lodówce przez
około 20 minut.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są ok ale nic o kolorach kremu nie m, więc wyszedł biały ale pyszny i może zdrowszy .
OdpowiedzUsuńNie pisałam o kolorach, gdyż barwienie kremu nie jest konieczne. Tak jak pisałaś barwniki są sztuczne, więc na pewno będzie bez nich zdrowiej:)
Usuń