Składniki:
-
1,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
-
mąka do podsypania stolnicy
- 2 opakowania smalcu
- cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy.
Gdyby się lepiło możemy dodać więcej mąki.
Stolnicę
lub blat posypujemy obficie mąką i wałkiem do ciasta „bijemy” zagniecione
ciasto. W oryginalnym przepisie ciasto należy bić godzinę, jednak ja uważam, że
15 minut starczyJ Najlepiej zatrudnić do tego zadania mężczyznę,
bo wymaga ono sporo siły i wytrwałości.
Gotowe
ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto cienko
rozwałkowujemy i kroimy w paski (około 3 cm szerokości i 10-12 cm długości). Każdy
paseczek nacinamy delikatnie na środku. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec
paska.
Gotowe
faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony, na
lekko złoty kolor.
Wspaniałe!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń