Kolejna sprawdzona
propozycja imprezowa. Ciasto francuskie jest naprawdę wspaniałym rozwiązaniem,
kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie
gotowanie. Jest to dobra alternatywa dla pizzy.
Swoją tartę możemy
skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną
wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami.
Tarta na cieście francuskim z salami,
pieczarkami i pomidorami
Składniki:
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 60 g salami w plasterkach
- około 15 średnich pieczarek
- ½ ostrek papryczki (opcjonalnie)
- 40 g sera camembert
- 50 g sera mozzarella
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz, sól
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy,
przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto francuskie nakładamy jedno na
drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i
brzegi. Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć również mleka).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez
około 10 minut.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser mozzarella
ścieramy. Camembert i papryczkę kroimy w plasterki.
Na ciasto francuskie nakładamy pieczarki, papryczkę,
salami i pomidorki koktajlowe. Na wierzch rozsypujemy sery.
Tartę pieczemy jeszcze przez około 20 minut
(termoobieg).
Bardzo apetyczna ta tarta :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne składniki :)
OdpowiedzUsuń