Super propozycja zarówno na obiad, lunch jak i przyjęcie. Tortille możemy
przygotować naprawdę na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Oto
kilka moich propozycji, które znakomicie nadadzą się jako przekąska na
sylwestrową noc.
Możecie je podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Imprezowe Tortille na kilka sposobów
Składniki:
- około 6-7 tortilli
- 2 garście rukoli
- 100 g salami (w plasterkach)
- 2 pomidory
- 100 g szynki dojrzewającej (np. szwardzwaldzkiej)
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g sera żółtego (w plasterkach)
- 80 g sera camembert
- 200 g pieczarek
- 2-3 papryczki jalapeńo w zalewie (opcjonalnie)
- 100 g oliwek
- keczup
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Pomidory i ser camembert kroimy w plasterki. Oliwki,
suszone pomidory i papryczki kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy,
kroimy w kosteczkę i przesmażamy.
Tortille lekko zwilżamy mokrą dłonią.
Tortille układamy kolejno na desce, smarujemy
niewielką ilością keczupu.
Następnie układać nadzienie. Tu panuje zupełna
dowolność. Ja łączyłam składniki tak:
Wersje 1
rukola
salami
pomidory
salami
pomidory
ser żółty
pieczarki
Wersja 2
rukola
salami
salami
suszone pomidory
ser żółty
papryczki jalapeńo
oliwki
Wersja 3
szynki dojrzewająca
suszone pomidory
szynki dojrzewająca
suszone pomidory
ser camembert
oliwki
Wersja 3
szynki dojrzewająca
suszone pomidory
suszone pomidory
ser camembert
pieczarki
Zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce i zapiekamy około 15-20
minut w 200 stopniach.
Tortille przekrajamy na połówki i układamy na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz