Kolejny pomysł na sprawdzone przekąski
imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest
o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację.
Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam!
Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam!
Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka
sposobów
Składniki na 2-3 osoby:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 limonki
- około 10-12 pieczarek
- 1 papryka (najlepiej ½ czerwonej i ½ żłótej lub zielonej)
- 1 pomidor
- ½ zielonej części z cebulki dymki
- 1/3 sałaty lodowej
- około 6 tortilli
- przyprawa do kuchni meksykańskiej
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 80 g startego sera żółtego
- ulubiona salsa lub sos czosnkowy
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne
paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni
meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem
i obtaczamy w ziarnach sezamu. Mięso
wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na
patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach.
Papryki myjemy, kroimy w podłużne
paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej po
smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i
również podsmażamy.
Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę
siekamy.
Tortille smarujemy odrobiną wody,
następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię
(serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu
użyć również piekarnika.
Fajtas podajemy z dodatkami przełożonymi
do miseczek, tak aby każdy mógł sobie skomponować swoją wersję.
Podajemy również obowiązkowo z salsą lub
sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz