Jeśli na święta macie
ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco
pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto…
Kremowa masa serowa z kawałkami
czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wartJ Polecam!!!
Sernik świąteczny z
czekoladowym ganasche
Składniki:
Spód:
- około 450 g ciastek digestive w czekoladzie
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1/3 puszki masy krówkowej
Masa
serowa:
- 750 g sera na serniki
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera mascarpone
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- 100 g ulubionej czekolady (używam milki z ciasteczkami)
Ganache
czekoladowy:
- 80 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Kiedy spód stwardnieje smarujemy go dokładnie warstwą
masy krówkowej.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do
misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier.
Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy
wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy czekoladowy ganache.
Śmietankę
zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2
minuty aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania
jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie
mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzony
sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby
wierzch zastygł.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń