poniedziałek, 16 grudnia 2013

Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche

Jeśli na święta macie ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę  warto…
Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wartJ Polecam!!!

Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche




Składniki:
Spód:
  • około 450 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 puszki masy krówkowej
Masa serowa:
  • 750 g sera na serniki
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
  • 100 g ulubionej czekolady (używam milki z ciasteczkami)
Ganache czekoladowy:
  • 80 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej)
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Kiedy spód stwardnieje smarujemy go dokładnie warstwą masy krówkowej.
 
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy czekoladowy ganache.
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia. 
Schłodzony sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby wierzch zastygł.


1 komentarz: