Zapraszam na pyszną
propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy
podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam
do wypróbowania.
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g boczku w plasterkach
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chilli
- oliwa z oliwek
Sos śliwkowy:
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 4-5 śliwek suszonych
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Pomidorki koktajlowe:
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką, jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez
około 2 minuty z każdej strony).
Podsmażone
mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby
zabezpieczamy wykałaczkami.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni.
Układamy
polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso
pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem.
Pieczemy 15
minut w 200 stopniach.
Przygotowujemy
sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i
podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania,
następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty.
Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą.
Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut.
Polędwiczki kroimy w plastry.
Wspaniale wygląda! Świetne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałem. marynata perfect. zamiast boczku użyłem szynki sorento. polędwiczki trochę dłużej piekłem, o ok. 15 min.
OdpowiedzUsuńpolecam bo rewelacja na talerzu