Moim
zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi
Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam
na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie
proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam.
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi
Składniki
- 1/3 główki czerwonej kapust
- 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne)
- 1 mała czerwona cebuli
- ½ jabłka
- 3 śliwki suszone
- 50 g boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę czerwoną
szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i
dusimy około 10-15 minut na małym ogniu.
Cebulę,
boczek i śliwki kroimy w drobną
kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę.
Na
patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i
śliwki. Smażymy około 3-4 min.
Kapustę skrapiamy
sokiem z cytryny i octem oraz dodajemy wszystkie składniki z patelni. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Całość
dusimy jeszcze przez około 10 minut do momentu aż kapusta będzie miękka.
Danie z kuchni śląskiej które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczny przysmaki
Mmm... wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCiekawy patent na kapustę:)
OdpowiedzUsuń