sobota, 21 grudnia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Ostatnia już chyba świąteczno-obiadowa propozycja. Tym razem wykorzystałam pomysł Okrasy, który był opublikowany niedawno w gazetce Lidla.
Choć zwykle bardziej przemawiają do mnie przepisy mojego kochanego Pascala, tym razem Okrasa ma u mnie duży plus.
Proporcje sosu znacznie zmodyfikowałam, gdyż oryginał był bardziej śmietanowy niż musztardowy. Sos będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek.


Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym




Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
Marynata:
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu
Sos miodowo-musztardowy:
  • 1 mała cebula
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 30 g orzechów pistacjowych
  • oliwa z oliwek
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)
  • 2-3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut.

Przygotowujemy sos.
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy posiekane suszone pomidory i pistacje. Doprawiamy skórką z cytryny Mieszamy i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na małym ogniu około 5-7 minut. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy miód i musztardę i sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, chwilę podgrzewamy aby składniki się połączyły.

Polędwiczkę kroimy w plastry i polewamy sosem.






4 komentarze:

  1. jak najbardziej dla mnie :] lubię miodowo-musztardowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie polędwiczek z miodem :) Bardzo dobrze ze sobą współgrają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, cudowne!

    OdpowiedzUsuń