piątek, 13 grudnia 2013

Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka

Zapraszam na klasyczne kruche ciasteczka w wersji świątecznej. Ich wykonanie daje naprawdę dużo radości, wystarczy kilka foremek o świątecznych kształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno chętnie przyłączą się do pracy i zdobienia.  

Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka




Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g chłodnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 200 g marmolady lub powideł
  • posypki do ozdobienia
  • polewa lub lukier
  • dowolne foremki do ciastek


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości.

Ciasto chowamy do lodówki, na około 2 godziny.
Jeśli chcemy przyspieszyć proces możemy włożyć je na 15 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach w termo obiegu.
Radzę co jakiś czas sprawdzać ciasteczka, gdyż łatwo się przypalają. Czas pieczenia może się wahać w zależności od grubości ciasteczek.

Przestudzone ciastka przekładamy marmoladą lub powidłami śliwkowymi.






9 komentarzy:

  1. Z powidłami śliwkowymi będą pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. daj troszke!

    zapraszam na dwudaniowy post!

    OdpowiedzUsuń
  3. a co ze śmietaną????

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dopisałam, przepraszam Już poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Aniu - zrobiłam ciasteczka wg Twojego przepisu. Wyszły wyśmienicie - mam tylko pytanie jakie będą proporcje jesli chciałabym zrobic ciasteczka z 1 kg mąki? Za odpowiedz bede wdzieczna ..Chcialabym upiec ich troszkę więcej :) Te znikneły w oszałamiającym tempie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak... najlepiej będzie podwoić ilość składników i zrobić wtedy z 800 g mąki. Proporcje bez problemy wtedy zostaną zachowane. Pamiętaj że im więcej ciasta tym zagniatanie będzie trudniejsze dlatego wydaje mi się że podwójna ilość będzie wystarczająca.

      Usuń