Zapraszam na klasyczne kruche ciasteczka w wersji świątecznej. Ich
wykonanie daje naprawdę dużo radości, wystarczy kilka foremek o świątecznych
kształtach i nieco kreatywności. Dzieci na pewno chętnie przyłączą się do pracy
i zdobienia.
Tradycyjne świąteczne kruche
ciasteczka
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g chłodnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 laski wanilii
- 200 g marmolady lub powideł
- posypki do ozdobienia
- polewa lub lukier
- dowolne foremki do ciastek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy
z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło i wszystko siekamy nożem na
drobne kawałeczki. Można również składniki umieścić w misie miksera i
rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy
żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości.
Ciasto chowamy do
lodówki, na około 2 godziny.
Jeśli chcemy przyspieszyć proces
możemy włożyć je na 15 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na
grubość około pół centymetra i wycinamy ciasteczka.
Pieczemy około 15 minut w 170
stopniach w termo obiegu.
Radzę co jakiś czas sprawdzać
ciasteczka, gdyż łatwo się przypalają. Czas pieczenia może się wahać w
zależności od grubości ciasteczek.
Przestudzone ciastka przekładamy
marmoladą lub powidłami śliwkowymi.
śliczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńZ powidłami śliwkowymi będą pyszne:)
OdpowiedzUsuńdaj troszke!
OdpowiedzUsuńzapraszam na dwudaniowy post!
sliczne ludziki:)
OdpowiedzUsuńa co ze śmietaną????
OdpowiedzUsuńNie dopisałam, przepraszam Już poprawiam:)
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu - zrobiłam ciasteczka wg Twojego przepisu. Wyszły wyśmienicie - mam tylko pytanie jakie będą proporcje jesli chciałabym zrobic ciasteczka z 1 kg mąki? Za odpowiedz bede wdzieczna ..Chcialabym upiec ich troszkę więcej :) Te znikneły w oszałamiającym tempie :)
OdpowiedzUsuńPowiem tak... najlepiej będzie podwoić ilość składników i zrobić wtedy z 800 g mąki. Proporcje bez problemy wtedy zostaną zachowane. Pamiętaj że im więcej ciasta tym zagniatanie będzie trudniejsze dlatego wydaje mi się że podwójna ilość będzie wystarczająca.
Usuń