Czarno-białe ciasto czekoladowe z
kremem z Nutelli
Składniki:
Ciasto ciemne:
-
50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
50 g białej czekolady
- 50 g masła
- 50 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek Nutelli
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy aby składniki się
połączyły. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę
z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką.Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto.
Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady.
Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.
Ciemny blat przekładamy warstwą kremu. Przykrywamy jasnym blatem. Wierzch i boki również smarujemy kremem. Schładzam w lodówce przez około 2 godziny.
nie można tak kusić!!! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń