Zarówno ciasto, jak i farsz
możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie
pierogów i smażenie.
Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.
Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem
tandoori
Składniki:
Ciasto:-
500 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- ¼ szklanki stopionego masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżki soli
- olej do smażenia
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 cebula
- 5-6 pieczarek
- ½ pęczka świeżej kolendry (opcjonalnie)100 g sera żółtego
- 1 łyżka przyprawy bombay masala (np. firmy Kotani)
-
½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasta. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie zalewamy je wodą. Mieszamy wszystko dokładnie, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i
kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę
i przyprawiamy. Kurczaka podsmażamy na oliwie. Odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę
również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy
mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy. Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna,
możecie zrobić również mniejsze.
Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia
się.
bardzo lubię drożdżowe pierogi:D
OdpowiedzUsuńja nie jadłam jeszcze takich :O
OdpowiedzUsuńzapraszam na nowy przepis :)
Zapraszam po odbior nagrody! Prosze o kontakt:) http://goodcookingj.blogspot.co.uk/2013/12/wyniki-konkursu-meski-lunch.html
OdpowiedzUsuń