Polecam na każdą okazję.
Tort truflowy z wiśniami
Składniki:
Spód:
-
8 jajek
- 200 g masła
- 200 g maki pszennej
- 70 g maki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g czekolady gorzkiej
- aromat waniliowy
-
1 puszka masy truflowej
- 120 g masła
-
400 ml śmietany kremówki
- 2 fix-u do śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
około 350 g wiśni z kompotu
- ¼ szklanki kompotu z wiśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
-
około 8-9 cukierków trufli
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej
- 3 kieliszki wódki lub rumu
- 1/3 szklanki kompotu z wiśni
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, następnie
dodajemy cukier partiami. Ubijamy cały czas, aż do momentu uzyskania sztywnej i
błyszczącej piany. Dalej ubijając na małych obrotach dodajemy po jednym żółtku.
Kakao rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy. W misce mieszamy obydwa rodzaje
mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy mieszankę przez sito i wsypujemy
partiami do masy jajecznej, mieszając wszystko delikatnie drewniana łyżką.
Przelewamy do tortownicy o średnicy nie większej niż
24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30-40 minut w temperaturze 170 stopni, do
tzw. suchego patyczka. Studzimy biszkopt i przekrajamy na trzy części.
Przygotowujemy masę truflową.
Miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po
łyżce masy truflowej z puszki. Na końcu dodajemy wódkę. Miksujemy wszystko
dokładnie.
Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i
kompot. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Jeśli wiśnie puszczą zbyt
wiele soku możemy odlać odrobine. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczana i
mieszamy dokładnie z wiśniami. Uważamy aby rozetrzeć wszystkie grudki.
Podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.
Przygotowujemy masę śmietanową. Zimną kremówkę ubijamy
przez około 3 minuty, następnie dodajemy fix i cukier puder. Ubijamy śmietanę
na "sztywno".
Trufle kroimy na mała kosteczkę. Czekoladę ścieramy na tarce.
Sok z wiśni mieszamy z wódka i nasączamy nim
biszkopty.
Przekładamy pierwszą warstwę ciasta masą truflową i na
wierzch wykładamy odrobine sosu wiśniowego. Druga warstwę przekładamy śmietaną
(wykorzystujemy jej połowę, resztę zostawiamy do obłożenia tortu), posypujemy
ją truflami oraz polewamy sosem wiśniową. Zostawiamy trochę sosu do ozdobienia wierzchu.
Wierzch dekorujemy śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz