Kluseczki są
bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je
podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską.
Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech.
Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech.
Składniki:
Gnocchi:
-
120g semoliny lub kaszy manny
- 0,5l mleka
- 40g+20g masła
- 30g tartego parmezanu
- sól, pieprz
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
Sos:
-
100 g szynki włoskiej
- około 6-7 suszonych pomidorów
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 6-7 pieczarek
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
-
oliwa
- garść rukoliokoło
- 40 g tartej mozzarelli
- około 60g sera gorgonzola
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i
zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15
minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się
grudki i masa się nie przypaliła.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy
do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy
energicznie, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub
inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość
około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka).
Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się
ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do
zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny
delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko
posypujemy pozostałym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200
stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka.
Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy
pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki.
Gotujemy sos, aż się zredukuje i
zgęstnieje.
Doprawiamy sosem sojowymi, sosem
worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż
sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję.
Szynkę włoską podsmażamy na osobnej
patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu.
Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym
sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10
minut.
Podajemy bezpośredni po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz