czwartek, 19 września 2013

Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, w zależności od regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romana pochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z  semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek.

Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską.
Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech.

Gnocchi alla Romana

 
 

Składniki:

Gnocchi:
  • 120g semoliny lub kaszy manny
  • 0,5l mleka
  • 40g+20g masła
  • 30g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka
Sos:
  • 100 g szynki włoskiej
  • około 6-7 suszonych pomidorów
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  •    ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 6-7 pieczarek
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Dodatkowo:
  • oliwa
  • garść rukoliokoło
  • 40 g tartej mozzarelli
  • około 60g sera gorgonzola

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się grudki i masa się nie przypaliła.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.

Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka).

Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi i zetnie, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka.

Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy
pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki.

Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje.

Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję.

Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni, tak aby była chrupiąca. Na końcu dodajemy ją do sosu.

Po upieczeniu kluseczek polewamy je przygotowanym sosem i wszystko posypujemy gorgonzolą i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze około 10 minut.

Podajemy bezpośredni po upieczeniu.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz