Kurczak w sosie Hoisin
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 cm świeżego imbiru
- 0,5 papryki
- pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka)
- 0,5 papryczki chilli
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- pół pęczka cebulki dymki
- garść mrożonych brokułów
- garść mrożonej fasolka szparagowa
- 3 grzyby mun
- ½ marchewki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyża oleju
-
2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu hoi-sin
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Grzyby mun wkładamy do wody
i moczymy 15 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę.
Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Imbir i chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić w kostkę.
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i imbir, smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa.
Smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy grzyby mun pokrojone w paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem.
Podajemy najlepiej z ryżem
basmanti.
uwielbiam takie smaki <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam przekonana do takich smaków, ale chyba się skuszę.. ; )
OdpowiedzUsuńKtoś wie jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńSmakuje super, radzę się samemu przekonać.
Usuń