Burrito
Składniki:
-
4 tortille
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 8 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 2/3 puszki kukurydzy
- mała puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu worhestershire
- około 150g żółtego sera
- pieprz, papryka słodka i ostra
- 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
- oliwa
Przygotowanie:
Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i
delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży
przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem.
Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę
pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy
odsączoną fasolę i kukurydzę.
Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się
skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy w rondelku, kiedy cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy
około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy,
doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos
odparował.
Na tortille nakładamy sos, rozsmarowujemy go dokładnie,
następnie nakładamy porcję farszu i posypujemy startym serem. Wszystko
dokładnie zawijamy.
Szkoda, że nie pokazałaś na zdjęciu farszu, ale na pewno było wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam!
OdpowiedzUsuń