Jeśli chodzi o
sam makaron, to jest to jedna z moich wakacyjnych
zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy. Makaron ma specyficzną,
konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej
nie różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo".
- 350g makaronu spaghetti
- 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto
- 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach)
- około 10 czarnych oliwek
- 6-7 pieczarek
- 2 garści rukoli
- 6 suszonych pomidorów
- 1/3 zielonej części dymki
- 50 g parmezanu lub mozzarelli
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone.
Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje.
Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki.
Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały.
Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki i posypujemy obficie parmezanem.
ojacie, ciekawe!
OdpowiedzUsuńO, też kiedyś kupiłam takie czarne spaghetti. Fajnie wygląda, taka wizualna odmiana.
OdpowiedzUsuń