Ten konkretny upiekłam specjalnie dla mojej ukochanej mamy z okazji urodzin. Ponieważ lubi tiramisu postanowiłam przygotować jej ulubiony deser w nieco innej formie.
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będzie aż tak bardzo przypominał w smaku prawdziwe tiramisu. Sernik jest naprawdę pyszny, kremowy i wykwintny. Prosty w wykonaniu i idealny na specjalne okazje. Oczaruje na pewno nie jednegoJ Polecam!!
Sernik Tiramisu
Składniki:
Spód:
- około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania)
- 50 g masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka amaretto
- 1 kg sera na serniki
- 350 g sera mascarpone
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 5 dużych jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański)
- 1 kieliszek likieru Amaretto
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 1/6 szklanki wrzącej wody
- ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso)
Wierzch:
- około 3 łyżek dobrej jakości kakao
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem, kawą
rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do
lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery
przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,
aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas
miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej
wodzie. Dodajemy do niej espresso i Amaretto. Mieszamy dokładnie. Biszkopty maczamy
w kawie z likierem i żelatyną. Zanurzamy je dosłownie na 3 sekundy i zaraz
wyciągamy, aby nie rozmokły.
Biszkopty układamy na spodzie ciasteczkowym
w równych odstępach. Następnie wylewamy na nie masę serową.
Wkładamy do piekarnika i
pieczemy przez 10 minut. Następnie
zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w
uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wierzchu sernika posypujemy kakao.
Ja również uwielbiam serniki;) Apetyczne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńmmm mniam!
OdpowiedzUsuńKochana córeczko dziękuję .Pyszny był w dzień urodzin i jeszcze troszkę dłużej aż do ostatniego kawałeczka . Dziękuję i proszę o więcej takich wspaniałości .
OdpowiedzUsuń