sobota, 27 lipca 2013

Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami

Przepis na to ciasto przez długi czas czekał w moim zeszycie na swoją kolej. Znalazłam go na stronie Moje Wypieki. Był to duży błąd, gdyż ciasto okazało się rewelacyjne. Obecnie jedno z ulubionych ciast. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, dodając na przykład mąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy.
Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu,  idealne, kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód, z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Polecam i gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza pierwsza i ostatnia blaszka.

Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami




Składniki:
  • 3 jajka
  • 110 g drobnego cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii
  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 80 ml maślanki
Pralina:
  • 90 g masła
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 200 g migdałów w płatkach
  • 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych obrotach, dodajemy partiami przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut.

Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy migdały.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko zgęstnieje.
 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy.
Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę podwyższamy do 200 stopni. Pieczemy  przez 10-15 minut, aż wierzch ciasta będzie chrupiący. Kontrolujemy co jakiś czas ciasto, uważając aby się za bardzo nie przypiekło. Wierch ma być złoty.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz