Ciasto jest bardzo szybkie
i proste w wykonaniu, idealne,
kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód,
z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym
kawałku. Polecam i gwarantuje, że jeśli je upieczecie nie będzie to wasza
pierwsza i ostatnia blaszka.
Toscakaka czyli skandynawskie ciasto z migdałami
Składniki:
- 3 jajka
- 110 g drobnego cukru trzcinowego
- pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii
- 110 g mąki pszennej
- 60 g mąki migdałowej lub zielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 80 ml maślanki
Pralina:
- 90 g masła
- 110 g cukru trzcinowego
- 200 g migdałów w płatkach
- 50 ml mleka (używam mleka skondensowanego)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki aromatu lub ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w
temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło
rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy dokładnie z cukrem
i wanilią, aż do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując na najniższych
obrotach, dodajemy partiami przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką.
Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do
połączenia składników.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut.
Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy migdały.
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe
składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się
nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko
zgęstnieje.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami
wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy.
Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę
podwyższamy do 200 stopni. Pieczemy
przez 10-15 minut, aż wierzch ciasta będzie chrupiący. Kontrolujemy co
jakiś czas ciasto, uważając aby się za bardzo nie przypiekło. Wierch ma być
złoty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz