środa, 31 lipca 2013

Kurczak w marynacie Jerk

Jeśli szukacie nowego pomysłu na przyrządzenie kurczaka to polecam ten przepis. Do jego wykonania możemy użyć zarówno piersi, jak i na przykład nogi z kurczaka. Mięsko jest smaczne zarówno upieczone na grillu, w piekarniku, jak i usmażone po prostu na patelni. Opcji mamy dużo, a kluczem do wszystkiego jest marynata. Określenie "jerk" pochodzi z kuchni karaibskiej i odnosi się do specjalnej mieszanki przypraw używanej do marynowania mięs. Głównymi  jej składnikami  są ziele angielskie oraz ostre papryczki. Ważną kwestią w przygotowywaniu tej potrawy, jest czas marynowania. Zasada jest taka: im dłużej tym smaczniej:) Polecam zatem pozostawić mięsko na co najmniej 24 godziny w marynacie. Wtedy dopiero kurczak przejdzie aromatem przypraw.

Jeśli chcecie możecie również zakupić gotową mieszankę przypraw Jerk, która dostępna jest w sklepach internetowych.
 

Kurczak Jerk
 
 
 
  
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka lub nogi z kurczaka
Marynata:
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 posiekanej papryczka chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje. Przygotowujemy marynatę: wszystkie jej składniki wkładamy do miski i ugniatamy widelcem, aż masa będzie miała konsystencję pasty. Można również włożyć wszystko do blendera i zmiksować.

Każdy kawałek kurczaka nacinamy delikatnie nożem i nacieramy dokładnie marynatą. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy mięso na patelni grillowej. Możemy również upiec je w piekarniku lub na grillu.

W piekarniku pieczemy 25-30 minut, jeśli użyliśmy piersi. Około 40-45 minut w przypadku nogi w temperaturze 200 stopni.
Najlepiej przez pierwsze 20 minut piec w zamkniętym naczyniu, a następne na pozostały czas pieczenia odkryć pokrywkę, przewracając kilka razy i smarując marynatą z naczynia.
Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak upiec w piekarniku.

Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba kontrolować pieczenie. Uwaga: Marynata może nieco się przypalić, ale właśnie taki efekt ala spalenizny mamy uzyskać.
Ja swojego kurczaka dodatkowo posypuję na wierzchu podsmażonymi pieczarkami i startym serem.





 

2 komentarze:

  1. rewelacyjny pomysł na obiad:) dla mnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrzę sobie na skład tej marynaty i myślę, że to mięso musi być boskie...

    OdpowiedzUsuń