niedziela, 30 czerwca 2013

Schab Chow Mein

Makaron chow mein to kolejne danie azjatyckie, które dopisuje do moich ulubionych. Ja do swojej wersji użyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania.

 Schab z makaronem Chow Mein



Składniki:
  • 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego)
  • 4 plastry schabu
Marynata:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1/3 łyżeczki imbiru
Warzywa:
  • 1/2 papryki
  • 100 g pędów bambusa
  • ½ zielonej części cebulki dymki
  • 3-4 grzyby mun
  • ½ marchewki
  • garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam)
Sos:
  • 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu chilli
  • łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Grzyby mun zamaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut. Paprykę kroimy w paski.

Przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.

Na rozgrzany olej (2 łyżki) w woku wrzucamy mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Przekładamy do miski.
Podsmażamy następnie warzywa (oprócz dymki), co chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde.
Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku.  Przekładamy na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu.
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz