Składniki:
- 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego)
- 4 plastry schabu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 papryki
- 100 g pędów bambusa
- ½ zielonej części cebulki dymki
- 3-4 grzyby mun
- ½ marchewki
- garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam)
Sos:
- 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu chilli
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie
odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki.
Grzyby mun zamaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 15 minut. Paprykę kroimy
w paski.
Przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy
w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie.
Na rozgrzany olej (2 łyżki) w woku wrzucamy
mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Przekładamy do miski.
Podsmażamy następnie warzywa (oprócz dymki), co
chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy sos, i mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Dodajemy na końcu pokrojoną w 1 cm słupki dymkę.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Gotowy makaron mieszamy z sosem w woku. Przekładamy
na talerze, posypujemy danie dymką i ziarnami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz