Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet.
Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy i antyoksydantów takich jak tokoferole, sterole czy karotenoidy. Związki te pełnią ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników, które biorą udział w procesach starzenia i zapadalności na choroby takie jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie, alergie czy nowotwory. Zawiera też najmniej z olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%.
Olej rzepakowy jest źródłem kwasu omega-3 do omega-6.
Kwasy omega 3 wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, hamują rozwój guzów i nowotworów, zapobiegają zapaleniom stawów, poprawią koncentrację, zmniejszają też ryzyko cukrzycy i otyłości. Poprawiają stan skóry, włosów, paznokci.
Kwas Omega 6 odpowiada za gojenie ran, zapobiega zakażeniom oraz zwalcza stany zapalne i nowotwory.
Bardzo ważne jest zachowanie w diecie odpowiedniego stosunku kwasów Omega 6 do Omega 3, gdyż nadmiar kwasów Omega 6 może mieć dla naszego organizmu negatywne skutki. Zalecane dzienne normy wskazują, że odpowiednia proporcja Omega 6 do Omega3 powinna wynosić od 4:1 do 1:1. Jest to idealna proporcja, pozwalająca na dobroczynne wykorzystanie kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6. Olej rzepakowy jest właśnie produktem o zbalansowanych proporcjach obu kwasów.
Marchewkowe muffinki z
musem jabłkowym
Składniki na około 14 muffinek:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki startej marchewki (około 3-4 marchewki)
- 100 g orzechów włoskich
Mus jabłkowy:
-
około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru brązowego
Krem na 6-7 babeczek:
-
200 g serka kremowego z Pątnicy
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego
- 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie)
Lukier na 6-7 babeczek:
-
1 białko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania musu. Jabłka obieramy i
kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu.
Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka,
do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka
mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły.
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę
przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na drobne kawałeczki lub
rozdrabniamy w blenderze.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą
mąkę z proszkiem i sodą, cukier i przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej,
miód i jogurt. Dokładnie mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy marchewkę oraz orzechy. Mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości.
Nakładamy po łyżce musu jabłkowego i przykrywamy go kolejną porcją ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Witaj :) Nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie. Po więcej informacji zapraszam na www.lekkoogotowaniu.blogspot.com
OdpowiedzUsuń