Orientalne
danie jednogarnkowe z kurczaka
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej lub zielonej
- ½ puszki kukurydzy
- 8-9 pieczarek
- 1 papryczka chili
- 1/3 szklanki sezamu
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych
- ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- oliwa
-
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 5 rozgniecionych ziaren kolendry
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty
mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut.
Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę.
Orzeszki ziemne oraz sezam prażymy na patelni przez około 5-7 minut, aż się
zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni.
W
garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy
usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez
praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos
doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki.
Gotujemy jeszcze przez około 5 minut,
mieszając od czasu do czasu.
Podajemy z ryżem basmanti.
O tak to zdecydowanie moje smaki :) Wygląda pysznie :) Często marynuje kurczaka w sosie sojowym i cytrynie, sol pieprz i czasami albo curry albo imbir. Bez takiej marynaty kurczaka nie robię! :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Jagodą...wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńJa lubię czasem dorzucić...mięty.