sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto marchewkowe light

Moje ulubione ciasto korzenne, naprawdę nie ma sobie równych. Wilgotne, mięciutkie, bardzo aromatyczne, zdrowe, a przy tym banalne w wykonaniu. Idealne ciasto na Dzień DzieckaJ  Na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest doskonałą metodą na przemycenie odrobiny warzyw i witamin w diecie każdego niejadka. Prezentuje się świetnie,  a smakuje jeszcze lepiej. Polecam!!

Ciasto marchewkowe light



Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 skrobi kukurydzianej
  • 2/3 szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light
  • niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 plastrów odsączonych ananasów z puszki lub świeżych
  • 1 szklanka startej marchewki (około 3-4 marchewki)
Krem:
  • 200 g serka Philadelphia light lub serka śmietankowego Twój Smak w wersji light z Pątnicy  
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki słodziku (można dodać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego
  • 1/5 łyżeczki aromatu orzechowego w proszku (opcjonalnie)
  • 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę.

W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, słodzik/cukier, płatki owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy.
Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy.

Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy krem.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy.



4 komentarze:

  1. chyba sobie takie niedługo upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i kolorowo się prezentuj :) super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie próbowałam, a ten zielony krem wygląda obłędnie.
    Bo kto to się spodziewa zielonego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie próbowałam nigdy ciasta marchewkowego, widziałam rożne przepisy.. jak on pysznie wygląda! będę musiała teraz zrobić jak tylko będę miała wolny czas :)

    OdpowiedzUsuń