czwartek, 30 maja 2013

Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light

Kolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni". 
 
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light
 
 
 
Składniki:
  • 1/2 cebuli
  • 4 pieczarki 
  • 200 g chudego twarogu  
  • 6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ziół
  • garść pestek dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 
Przygotowanie:
 
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze przez około 10 minut na kratce. Upieczony chleb pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia.
*radzę użyć naprawdę małej keksówki, gdyż chleb nie rośnie. Jeśli mamy dużą formę radzę podwoić ilość składników. Mój chleb wyszedł dość niski, użyłam keksówki o wymiarach 22 cm. Najlepsza moim zdaniem będzie taka poniżej 20 cm.
 
 

2 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję! To musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam cebulka i pieczarki :) proste ale pyszne połączenie :) a pomysł na nietycznego chlebka idealny!

    OdpowiedzUsuń