Kolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy
chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie
rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni".
Chlebek
cebulowo-pieczarkowy Light
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 4 pieczarki
- 200 g chudego twarogu
- 6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziół
- garść pestek dyni
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną
kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki
zawsze puszczają trochę wody.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy do
nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej
keksówki*.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy
około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze przez około 10
minut na kratce. Upieczony chleb pozostawiamy w uchylonym piekarniku do
przestygnięcia.
*radzę użyć naprawdę małej keksówki,
gdyż chleb nie rośnie. Jeśli mamy dużą formę radzę podwoić ilość składników.
Mój chleb wyszedł dość niski, użyłam keksówki o wymiarach 22 cm. Najlepsza moim
zdaniem będzie taka poniżej 20 cm.
Na pewno wypróbuję! To musi być dobre!
OdpowiedzUsuńMniam cebulka i pieczarki :) proste ale pyszne połączenie :) a pomysł na nietycznego chlebka idealny!
OdpowiedzUsuń