niedziela, 16 czerwca 2013

Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką

Najlepsze muffinki jakie udało mi się upiec. Do tej pory jestem pod ich wrażeniem. Zachwyciły również każdą osobę, która miała okazję je skosztować. Są naprawdę rewelacyjne, ciężko poprzestać na zjedzeniu jednej. Plusem jest również to, że długo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się  z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!!


Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką







Składniki na 12 babeczek
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • pół łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu różanego
  • 120g jogurtu greckiego light
  • 30g roztopionego masła
  • 40ml oleju
  • 2 jajka
  • 3 laski rabarbaru
  • 3-5 łyżek cukru (wg uznania)
Kruszonka:
  • 50g brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2-3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:
 
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, aż całkowicie się rozpadnie. Pamiętamy aby często mieszać rabarbar, gdyż łatwo się może przypalić. Na końcu dodajemy cukier wg uznania.

W misce mieszamy mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej, aromat różany i roztrzepane jajka.
Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę.
Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem.  Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni w termoobieg przez około 25-30 minut.
 

 

3 komentarze:

  1. smakowicie przypieczone!:)

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio odkryłam kruszonkę z dodatkiem cynamonu jest pyszna i aromatyczna

    OdpowiedzUsuń