- 200g mąki
- 100g brązowego cukru
- pół łyżeczki sody
- kilka kropel aromatu różanego
- 120g jogurtu greckiego light
- 30g roztopionego masła
- 40ml oleju
- 2 jajka
- 3 laski rabarbaru
- 3-5 łyżek cukru (wg uznania)
Kruszonka:
- 50g brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2-3 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
W misce
mieszamy mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej, aromat różany i
roztrzepane jajka.
Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę.
Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.
Do drugiego naczynia przekładamy przesianą mąkę, brązowy cukier i sodę.
Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste.
Wszystkie
składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
Formę na muffinki
wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy
po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną
wcześniej kruszonkę.
Pieczemy
w temperaturze 170 stopni w termoobieg przez około 25-30 minut.
smakowicie przypieczone!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)
mniam super wygląda
OdpowiedzUsuńteż ostatnio odkryłam kruszonkę z dodatkiem cynamonu jest pyszna i aromatyczna
OdpowiedzUsuń