Byłam naprawdę mile zaskoczona po skosztowaniu końcowego efektu. Pączki naprawdę przypominają oryginał, są mięciutkie i puszyste. Lukier również smakuje wspaniale, a o ile mniej kalorii… Przepis jest bardzo prosty i do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 10 minut.
Dietetyczne pączki z lukrem
Składniki:
-
2 jajka
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej (maizeny)
- 5 łyżek chudego twarogu mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka drożdży instant
- 3-4 łyżki słodziku
Lukier:
-
2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki słodziku
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 175 stopni.Jajka roztrzepujemy i ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki. Jak użyłam silikonowej.
Pieczemy w temperaturze przez
15-20 minut.
Przestudzone pączki
nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla).
Przygotowujemy lukier.
Wszystkie składniki
dokładnie mieszamy. Jeśli lukier będzie za gęsty można dodać odrobinę wody.
Polewamy pączki lukrem.
nawet nie wyglądają "dietetyczne" czyli "niesmacznie i nudnie" !mam smaka teraz :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie! Rewelacja :) Czy można czymś zastąpić skrobię kukurydzianą, np. skrobią ziemniaczaną? :>
OdpowiedzUsuńBlog bardzo ciekawy, dodałam do obserwowanych :)
Myśle, że skrobia ziemniaczana jak najbardziej bedzie ok:)
OdpowiedzUsuńA jak paczki zostaja nadziewane? Przed polaniem lukrem jakos zrobic w nich dziure i tam wcisnac dzemik i potem polac lukrem, czy moze masz jakis lepszy sposob?
OdpowiedzUsuńPrzed polaniem lukrem nadziewałam je za pomocą szprycy cukierniczej:)
Usuń