poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami

Uwielbiam makaron, a jeszcze bardziej zapiekanki makaronowa. Oto jedna z moim propozycji podania makaronu muszli. Moja ukochana szynka parmeńska i trzy ulubione sery… pychaJ



Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami
 
 
 


Składniki:

Sos pomidorowy:
  • 100 ml pomidorów z puszki
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
Farsz do makaronu:
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 250 g makaronu muszle
  • ½ papryki
  • 8 dużych pieczarek
  • 8-9 pomidorów suszonych
  • 50 g oliwek
  • 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser)
  • 70 g sera pleśniowego
  • 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie)
  • garść świeżej rukoli

 
Przygotowanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy sos, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje- około 15 minut.
Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami.  Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Uwaga! Sos musi wyjść dość gęsty. Farsz nie może w nim pływać.  

Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente).
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę.

Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Posypujemy serami.
Pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 200 stopni przez około 20 minut.  Przed podaniem posypujemy rukolą.
 
 
 

1 komentarz: