Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami
Składniki:
Sos pomidorowy:
-
100 ml pomidorów z puszki
- 100 ml przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- ½ papryczki chili
- 1 łyżka sosu worhestershire
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
-
100 g szynki parmeńskiej
- 250 g makaronu muszle
- ½ papryki
- 8 dużych pieczarek
- 8-9 pomidorów suszonych
- 50 g oliwek
- 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser)
- 70 g sera pleśniowego
- 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie)
- garść świeżej rukoli
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili
i czosnek siekamy w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę,
chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy
pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy i gotujemy sos, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje-
około 15 minut.
Pod koniec duszenia doprawiamy sosem sojowymi, sosem
worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać,
gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Uwaga! Sos musi
wyjść dość gęsty. Farsz nie może w nim pływać.
Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do
pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu
mieszamy z sosem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente).
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser
raclette kroimy w drobną kosteczkę.
Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego. Posypujemy serami.
Pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 200 stopni przez
około 20 minut. Przed podaniem
posypujemy rukolą.
Ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń