czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu

Dietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii.
Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:)



Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu


 
 

Składniki:
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych
  • ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny)
  • ½  łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki
  • 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie i suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko roztrzepujemy w osobnym naczyniu. Dodajmy do suchych składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy
Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce. 
 
 
 

3 komentarze:

  1. pyszne i zdrowe ciasteczka - tak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :) na pewno wypróbuje ciasteczka wyglądają po prostu pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie je upieklam, sa bardzo dobre:)
    wedlug mnie lepsze od tych z maslem

    OdpowiedzUsuń