Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:)
Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki i tłuszczu
Składniki:
-
5 łyżek cukru
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki otrębów owsianych
- 1/3 szklanki zarodków pszennych (opcjonalnie)
- 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pokrojonych w kosteczkę śliwek kalifornijskich suszonych
- ½ szklanki mieszanki do keksu (można zamiennie użyć żurawiny)
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku po pieczenia
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu greckiego light
- garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- garść rodzynek
- 2 łyżki konfitur z czarnej porzeczki
- 3-4 łyżki słodziku lub cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie bakalie i suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko roztrzepujemy w osobnym naczyniu. Dodajmy do suchych składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy
i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy
Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby
się nie przypiekły. Studzimy na kratce.
pyszne i zdrowe ciasteczka - tak lubię ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) na pewno wypróbuje ciasteczka wyglądają po prostu pysznie!
OdpowiedzUsuńwlasnie je upieklam, sa bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńwedlug mnie lepsze od tych z maslem