wtorek, 11 czerwca 2013

Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat

Ostatnio zakupiłam kilka nowych produktów przeznaczonych do dań meksykańskich i postanowiłam je od razy przetestować. Wpadłam na pomysł połączenia dwóch tradycyjnych potraw kuchni Tex-Mex, czyli fajitas oraz quesadille w jedną potrawę.
Wyszło rewelacyjnie, połączenie sprawdziło się w 100 %.
Danie ma wszystko to, co lubię, czyli jest ostra, aromatyczna, prezentuje się świetnie i w brew pozorom jest ekspresowa w wykonaniu.

Do quesadilli podałam dwa dipy. Jeden mojego wykonania, a drugi -nowość z firmy Delecta  „Party Dip Meksykański”.


Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat
 
 
 
 

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sok z połowy  limonki lub cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryka mała czerwona
  • 1 papryka mała zielona
  • 4 tortille
  • 2 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella lub  3/4 szklanki tartego sera
  • oliwa lub olej
Dip jogurtowy:
  • 5 łyżek jogurtu greckiego light
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 
Przygotowanie:

Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z  limonki, pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i zostawić na cała noc w lodówce. W ten sposób bardziej przejdzie aromatem przypraw.

Pomidora kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok.
Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty ser lub pokrojoną w plastry mozzarellę, na to plastry pomidora i papryczkę chili. Ponownie posypujemy wszystko serem i przykrywamy drugim plackiem. Uważamy aby nie przesadzić z ilością dodatków, ser ma być w tym wypadku głównym bohaterem. Tortille dociskamy najlepiej talerzem i smażymy około 4-5 minut. Gdy jedna strona się przyrumieni, odwracamy quesadillę i podpiekamy drugą stronę.

Gotowe placki układamy na talerzu i posypujemy przygotowanym wcześniej  fajitas. 

 
Recenzja:

Jeśli chodzi o „Party Dip Meksykański” firmy Delecta to jak najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu).
Dip zagości na pewno na moim stole jeszcze nie raz. Chętnie sięgnę po pozostałe produkty z serii Party.

Przyprawa do Fajitas z serii „Si Mexico” również jest godna polecenia. Tak naprawdę nie musimy dodawać żadnych dodatkowych przypraw aby uzyskać aromatyczne mięso. Testowałam już wiele różnych przypraw przeznaczonych do dań meksykańskich, i mogę stwierdzić, że ta mieści się w moim TOP 3. Zalicza się do niego także przyprawa „Salsa de yucatan” Kotanyi oraz przyprawy firmy El Tequito, które dostępne są w Lidlu, zazwyczaj  przy okazji tygodnia meksykańskiego. Jeśli chodzi o najgorszą na jaką trafiłam, to zdecydowanie była to przyprawa do fajitas firmy Casa Fiesta. Ma bardzo sztuczny smak i praktycznie nie nadaje mięsu żadnego aromatu.

Zapraszam do podzielenia się waszymi  doświadczeniami i opiniami o produktach przeznaczonych do kuchni meksykańskiej.






 
 

 
 

 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam meksykańską kuchnie, po prostu mogłabym jeść tacos fajitas quesadillas itp co dziennie! Ale twoje danie wygląda PYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń