Dietetyczne pizzerinki
Składniki:
Ciasto:
-
3 łyżki otrębów pszennych
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drożdży
- 3 łyżki chudego twarogu
- 2 jajka
Farsz:
-
papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili
- salami (można użyć light - dostępne w Lidlu)
- 30 g sera mozzarella (startego)
- 3-4 pieczarki
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy
w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki.
Białka oddzielamy od żółtek
i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki na ciasto mieszamy
dokładnie. Na końcu dodajemy do nich
pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do
170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na blasze układamy ciasto w odległości około 4-5
cm. Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie
pieczenia opadnie, dlatego dobrze aby na samym początku bułeczki były wyższe. Na
środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki.
Posypujemy serem.
fajne te pizzerinki:) kolejny Twój przepis z kategorii " koniecznie do zrobienia" tylko czeka na nowy piekarnik :)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńjakie fajne ! wyglądają bardzo apetycznie, poproszę wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńile to ma mniej więcej kalorii ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć jest to przepis typowo pod dietę Dukana więc nie kalorie się liczą ale składniki jakich używamy.
OdpowiedzUsuńNie jestem na diecie ale te pizze są naprawdę urocze! muszę zrobić! a czym by tu zastąpić skrobię kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńMam tylką mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną :( co radzisz?
Radzę użyć mleka w proszku albo ewentualnie skrobi ziemniaczanej. Pizzerinki są bardzo smaczne, ale wiadomociasto jest nieco inne niż te oryginalne. Bardzo delikatne i mięciutkie.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić je na samym proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam, moim zdaniem drożdże raczej są konieczne, dodają przede wszystkim specyficznego aromatu, ale oczywiście można spróbować.
Usuń