Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i
szynką włoską
Składniki:
-
350 g mięsa mielonego wieprzowego
- około 12 makaronu cannelloni (rurki)
- ½ bakłażana
- ½ marchewki
- ½ cebuli
- 7-8 suszonych pomidorów
- 8-10 sztuk pieczarek
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 średni pomidor
- 6-7 plastrów szynki włoskiej
- 1 łyżka sosu worhestershire
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do kuchni włoskiej
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
- czosnek granulowany
- 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki
Sos
beszamelowy:
-
2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając
aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy
mięso mielone i smażymy przez około 5 minut.
Paprykę i
chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry.
Kroimy w kostkę.
Mięso
doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym.
Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10 minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora,
pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko
dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Gotujemy
wodę w dużym garnku. Wrzucamy makaron do wrzątku, zmniejszamy ogień i gotujemy
około 3 minuty. Ja gotuję po 4 sztuki, jeśli dodamy za dużo rurek na raz mogą
się skleić. Makaronu można oczywiście nie podgotowywać, ale ja wolę mieć
pewność, że nie będę jadła chrupiącej zapiekankiJ Makaron wyciągamy z
wody i polewamy zimną wodą.
Przygotowujemy
sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały
czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Następnie dodajemy mleko partiami. Kiedy
sos będzie gęstniał dolewamy kolejna porcję. Jeśli po dodaniu całek szklanki
mleka okaże się, że sos jest zbyt gęsty (ma być lekko lejący)możemy go dolać
jeszcze odrobinę.
Makaron
nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu
żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym,
posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską.
Zapiekamy
w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut.
albo jestem slepa albo w skladnikach nie ma... makaronu? Poprosze o informacje ile mam go przygotowac.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam:)
Usuń