sobota, 25 maja 2013

Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską

Dziś odrobina smaków włoskich. Zapraszam na makaron cannelloni z pysznym sosem pomidorowym, mięsem mielonym , warzywami, beszamelem i szynką włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej!

Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską

Składniki:
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • około 12 makaronu cannelloni (rurki)
  • ½ bakłażana
  • ½ marchewki
  • ½ cebuli
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 8-10 sztuk pieczarek
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 średni pomidor
  • 6-7 plastrów szynki włoskiej
  • 1 łyżka sosu worhestershire
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kuchni włoskiej
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy  mięso mielone i smażymy przez około 5 minut.

Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.

Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire,  pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10  minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy makaron do wrzątku, zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minuty. Ja gotuję po 4 sztuki, jeśli dodamy za dużo rurek na raz mogą się skleić. Makaronu można oczywiście nie podgotowywać, ale ja wolę mieć pewność, że nie będę jadła chrupiącej zapiekankiJ Makaron wyciągamy z wody i polewamy zimną wodą.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Następnie dodajemy mleko partiami. Kiedy sos będzie gęstniał dolewamy kolejna porcję. Jeśli po dodaniu całek szklanki mleka okaże się, że sos jest zbyt gęsty (ma być lekko lejący)możemy go dolać jeszcze odrobinę.

Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut.

 


2 komentarze:

  1. albo jestem slepa albo w skladnikach nie ma... makaronu? Poprosze o informacje ile mam go przygotowac.

    OdpowiedzUsuń